Koulutukset maahanmuuttajille ja maahanmuuttajien kanssa toimiville
Suomalaisessa kontekstissa tarvitaan koulutusta sekä maahanmuuttajien kanssa toimiville että maahanmuuttajille. Tarjoan koulutuksia molemmille ryhmille. Alta löydät tarkempia kuvauksia teemoista ja esimerkkejä pitämistäni koulutuksista.

Maahanmuuttajien kanssa työtä tekevien koulutukset
Suomalaisessa kulttuurissa kasvaneet kaipaavat koulutusta, kuinka toimia vieraassa kulttuurissa ja kohdata vieraasta kulttuurista Suomeen tulevia ihmisiä.
Luennoin ja järjestän työpajatyyppistä koulutusta kulttuurien kohtaamiseen liittyen. Koulutustarjontani ensisijaisena kohderyhmänä ovat kunnalliset, kirkolliset ja yksityiset tahot, jotka työskentelevät maahanmuuttajien kanssa tai joilla on tomintaa lähi-itäisessä/islamilaisessa kulttuurissa.
Työtavat
Koulutukseni pyritään aina räätälöimään tilaajan toiveiden mukaisesti. Kasvatustieteilijänä ja opettajana olen tottunut monipuolisiin ja osallistaviin opetusmenetelmiin. Toisaalta monesti käytännön kokemuksista ammentavilla tarinoilla ja visuaalisella materiaalilla tuettu perinteisempi luento todetaan asiakkaan kanssa parhaaksi tavaksi asian käsittelylle. Luento-opetuksessakin haluan aina antaa mahdollisuuden yleisökysymyksille ja keskustelulle. Vireä ja jopa kriittinenkin keskustelu takaa useimmiten hyvän oppimiskokemuksen. Koulutuksessa käytetyt työtavat sovitaan aina etukäteen koulutuksen tilaajan toiveiden ja tarpeiden mukaisesti.
Oppisisällöt
Linkkilistalla olevasta luentotarjottimestani löydät suunniteltuja luentokokonaisuuksia, joita voi muokata käytössä olevan ajan puitteisiin sopivaksi. Valittavissa olevat keskeiset teemat tiivistetysti ovat:
- Lähi-idästä tulevan ihmisen kohtaaminen - tietoa kulttuurista ja käytännön vinkkejä arkeen ja juhlaan
- Islamin perusteet - historia, oppi, uskonnonharjoitus ja pääsuuntaukset
- Islamin moninaisuus - näkökulmana erilaiset islamin sisällä näkyvät "olemisen tavat"
- Islamiin liittyvän ristiriitaisen viestinnän ymmärtäminen - diskurssianalyyttinen näkökulma erilaisiin "tapoihin rakentaa todellisuutta"
- Radikalisoituminen, poliittisen islamin lyhyt historia ja Lähi-idän tilanne
- Islamin ja kristinuskon teologinen vertailu (luterilainen näkökulma kristinuskoon)
- Imaamikoulutus - koulutuksen rakenne, sisältö ja tavoitteet turkkilaisessa imaamikoultuksessa ja pohdintoja länsimaissa toteutettavaan imaamikoulutukseen liittyen
- Katsaus Lähi-idän kristillisyyteen - historiasta tähän päivään
- Maailmankatsomuksen olemuksen ymmärtäminen - mistä asioista ihmisen maailmankatsomus koostuu ja kuinka maailmankatsomuksen olemuksen ymmärtäminen auttaa ymmärtämään islamia
Edellä mainitut teemat ovat yhdistettävissä. Samaan koulutuspäivään sopii yleensä 2-3 kokonaisuutta.
KUSTANNUKSET
Koska jokainen koulutus on eri tavalla räätälöity kokonaisuus, koulutukset hinnoitellaan tapauskohtaisesti. Suunittelemme ensin koulutuksen sisällön pituuden ja annan tarjouksen suunnitelmamme pohjalta.
Noin kolmen tunnin kokonaisuus ammattiopiston kotoutumiskoulutustiimin kieltenopettajille rakennettiin ryhmän esimiehen toiveen mukaisesti seuraavasti.
Käsiteltävät teemat:
- Lähi-idän kulttuurin olemuksen pohtiminen, millaista kulttuurista, poliittista ja uskonnollista reppua lähi-idän ihmien kantaa --> stereotypioiden vaarat.
- Näkökulmia lähi-itäiseen elämänmuotoon - käytännön tilanteita, joissa suomalaisen ja Lähi-idästä tuleen maahanmuuttajan erilaiset kulttuurit kohtaavat ja selviämiskeinoja arjen kohtaamisen haasteisiin (instituutio ja ihminen, perhe, juhlat, ulkonäkö ja vaatetus, temperamentti, asia vai ihminen, totuus vai suhde, rahavirrat vai usko, islamilaiset uskonyhteisöt, kielletty ja sallittu)
- Epäluottamus dialogin haasteena
Koulutuksen toteutus:
- 1 osa: luento ja keskustelua (n. 35 min)
- 2 osa: Luennoitsijan alustus kustakin teemasta, jokaisen alustuksen jälkeen teemaan liittyvä "case", jossa käytännönläheisen esimerkin pohjalta osallistujat pohtivat keskustellen, mikä olisi oikea tapa toimia esimerkkitilanteessa. (n. 80 min)
- 3 osa: alustus ja kysymykset ja keskustelua (n. 20 min)
Välissä taukoja, jolloin vapaata keskustelua.
Noin neljän tunnin opetuskokonaisuus maahanmuuttajien kanssa työtä tekeville hiippakunnan alueella toimiville seurakuntien työntekijöille määriteltiin kurssivastaavan toiveiden pohjalta seuraavasti:
- Aluksi kertaus islamin historiasta ja pääsuuntauksista. Poliittisen islamin ja nykymuodossaan esiintyvän jihadismi-salafismin synnyn taustoittaminen ja katsaus Lähi-idän tämän hetkiseen tilanteeseen.
- Kolme näkökulmaa (jumalkeskeinen, ihmiskeskeinen ja henkikeskeinen) islamilaiseen maailmankatsomukseen. Esiteltyjen näkökulmien kautta havainnollistetaan islamin monimuotoisuutta. Luennosta käy ilmi, että islam ei ole vain dogmaattista uskoa, vaan siihen voi kuulua syvää pieteettiä ja hengellistä kokemuksellisuutta.
- Kristillinen maailmankatsomuksen ja islamilaisen maailmankatsomuksen erot ja yhtäläisyydet. Missiologinen näkökulma.
Koulutuksen toteutus:
Koulutus toteutettiin luentokoulutuksena, jota kevennettiin keskusteluosuuksilla ja kysymyksillä jaksojen välissä.

Maahanmuuttajille suunnatut koulutukset
Maahanmuuttajat kaipaavat koulutusta suomalaisesta kulttuurista ja siitä, kuinka selviytyä kulttuurikontekstin muutoksesta, joka on useimmiten haastava prosessi. Maahanmuuttajille suunnatussa koulutuksessa on erityiseti otettava huomioon myös koulutettavien kulttuuritausta.
Maahanmuuttajille suunnatun integraatiokoulutuksen tavoitteena on antaa maahanmuuttajille eväitä suomalaisen maailmankatsomuksellisen todellisuuden kohtaamiseen ja samalla oman identiteetin etsimiseen muuttuneessa kontekstissa.
Maahanmuuttajat tulevat usein taustasta, jossa uskonnon- ja ajattelun vapautta on rajoitettu merkittävästi. Siirtyminen ns. vapaaseen yhteiskuntaan, jossa maailmankatsomuksellinen moninaisuus on normaali olotila, on monella maahanmuuttajalle hämmentävä kokemus.
Länsimaissa elävissä muslimiyhteisöissä kannetaan huolta varsinkin nuoren ikäpolven maallistumisesta. Toisaalta maallistumisen vastaliikkeenä on nähtävillä radikalisoitumista, jonka ainut syy ei ole syrjäytyminen ainakaan siinä merkityksessä, joka sanalle annetaa sekulaarissa yhteiskunnassa. Oman maailmankatsomuksen tiedostaminen ja uskontodialogin ja laajemmin maailmankatsomusten kohtaamisen perusteiden ymmärtäminen ovat tärkeitä aiheita maahanmuuttajien integraatiokoulutuksessa. Oman uskonnollisen tradition tuntemisen myötä syntyvä itsetuntemus ja toisaalta kehystävän kontekstin ymmärtäminen positiivisista lähtökohdista käsin ehkäisevät radikalisoitumista.
Usein maahanmuuttajien suomen kielen taito on rajallinen. Tämä tulee ottaa huomioon koulutuksen työskentelytavoissa. Visuaalisuus, mahdollisuus tarkentaviin kysymyksiin ja keskusteleva ilmapiiri ovat tärkeitä tekijöitä työskentelytapoja valittaessa.
Haaste maahanmuuttajien koulutuksessa on usein myös maahanmuuttajien toisiaan kohtaan tuntemat epäluulot ja ennakkoasenteet, jotka johtuvat eri kansanryhmistä, heimoista tai uskonnollisista tunnustuskunnista. Islamiin liittyy usein myös vahva auktoriteettiuskollisuus. Oppineemman tai korkeammassa asemassa olevan henkilön paikalla oleminen voi tyrehdyttää keskustelun. Pyrkimys esittää muslimiyhteisö yhtenäisenä ja oma usko ehenä voi myös rajoittaa avautumista koulutustilanteissa. Edellä kuvaillut haasteet otetaan huomioon koulutuksen suunnittelussa.
Pystyn luennoimaan suomen, englannin ja turkin kielillä.
Sisältöjä integraatiokoulutukseen
- Uskontodialogin perusteet: Kuka minä olen? Kuka sinä olet?
- Uskonnon ja valtion suhde sekulaarissa kontekstissa
- Näkökulmia maailmankatsomuksen olemukseen ja välineitä vieraan maailmankatsomuksen ymmärtämiseen
- Suomalainen uskonnollisuus/uskonnottomuus
- Kristinuskon perusteet
- "Suomalainen tapa oppia" - katsaus suomalaiseen koulutussysteemiin. Maahanmuuttajaa ohjataan tiedostamaan maahanmuuttajan omalle kulttuurille ominaisen oppimistavan ja suomalaisessa koulutuksessa käytettävien oppimistapojen eroja.

Joitakin koulutuksista saamiani palautteita
Luennollasi kävi selväksi vankka ymmärrys islamista maailmankatsomuksena. Ymmärryksesi ei perustu vain akateemiseen oppineisuuteen vaan myös islamilaisen kulttuurin keskellä eletyn elämän tuomaan kokemukseen. Tällainen ymmärrys on nähdäkseni tärkeää nyt kun islam ei ole Suomessakaan enää millään tavalla kaukana. Sinulla on antaa eväitä kohtaamiseen muslimien ja islamilaisen kulttuurin kanssa.
The presentation was very good and intriguing. I wish that there were more time to talk about these issues. Your Turkish was also very good. Thank you for your effort and your time, I am very glad to meet you.
Luentosi islamista ja Lähi-idän kulttuureista ja tilanteista olivat asiantuntevia ja mielenkiintoisia. Tyylisi luennoida sopi erinomaisesti myös nuorille. Luennot olivat hyvin valmistettuja ja havainnollisia, niitä oli helppo seurata ja jopa samaistua esimerkkeihin. Paras palaute luennoista tuli tietenkin nuorilta, jotka innostuivat pohtimaan käytännönläheisiä aiheita omasta elämäntilanteestaan käsin.
Koulutusosuutesi olivat monipuolisia, asiantuntevia ja kiinnostavia. Islamin monimuotoisuus tuli kyllä kirkkaasti esille.
Genel eğitim sisteminizi çok güzel bir şekilde bizlere açıkladınız. İleride öğretmenlik yıllarımda kesinlikle uygulamayı istediğim bazı fikirler deindim. Değerli bilgiler ve örnekler için teşekkür ederim.